Windows 10X

 
 Marek Honti

Windows 10 X

Windows 10X je nová edice systému Windows 10, která by měla vyjít už letos na podzim. Microsoft tuto edici, s “krycím” jménem Santorini, vytvořil speciálně pro zařízení se dvěma obrazovkami, jako je kupříkladu očekávaný Microsoft Surface Neo, který by měl být uvedený na trh už letos. Nepřekvapí, že podobná zařízení už avizovalo více významných výrobců, jako Dell, Lenovo, HP a Asus. O termínu uvedení nových “laptopů” na trh se spekuluje. Letošní termín zřejmě ovlivní koronavirová pandemie, nicméně nový OS by měl být k dispozici do konce roku, minimálně jako testovací systém pro zařízení klasické konstrukce.

img

Windows 10X nabídnou úplně nové uživatelské rozhraní, které se dokáže přizpůsobit svému majiteli podle aktuálního stylu používání, ať už je to klasický laptop, tablet se dvěma obrazovkami nebo režim “knihy”. Microsoft slibuje odladění OS pro co nejlepší uživatelskou zkušenost ve všech možných režimech. Uvidíme.

Dále zmizí klasická “desítková” nabídka start, ovládací panely jak je známe a dokonce se změna dotkne i ikon a taskbaru. Všechny změny sledují jedinou věc, a tou je snaha o maximální zvýšení produktivity práce. Změna se dotkne i centra akcí, které má nově umožnit pohodlnější ovládání zařízení, OOBE nastavení a v neposlední řadě i Windows Updates, které by měly být na W10X výrazně rychlejší a neměly by tolik “otravovat“ uživatele. Aktualizace se nainstaluje na pozadí a následný restart by neměl trvat déle než 90 vteřin, což bude výrazná změna, protože v případě W10 není výjimkou, že restart po instalaci feature aktualizace zabere i několik desítek minut.

Sdílej v médiích

windows-10x

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu