MECM 2106 a Windows 11

 
 Marek Honti

Nové SCCM je venku. Byť zatím pouze jako technical preview, ale už nyní si můžeme udělat představu, jaké nové funkce přinese.

Níže přikládám výběr nových funkcí, které považuji za nejzásadnější.

  • Nové Update katalogy pro “SCCM third-party updates”

Pokud používáte možnost patchování produktů třetích stran, víte, že katalogů k dispozici není mnoho… a ještě míň jich je zdarma. I zde si každý musí spočítat, jestli je pro něj výhodnější platit si katalog, nebo pravidelně updatovat produkt “ručně“. Každopádně nová verze SCCM nabízí více katalogů, než tomu bylo doteď.

  • Implicitní odinstalace aplikací

V nové verzi SCCM lze při nasazení aplikace nastavit, aby se aplikace odinstalovala při odebrání počítače z kolekce. Na jednu stranu drobnost, na druhou stranu užitečná vlastnost, která v konzoli chyběla. Zjednoduší správu aplikací a zredukuje počet kolekcí.

  • Auditní režim pro potenciálně nechtěné aplikace

V nové verzi se objevila v Antimalware policies možnost zapnutí auditu pro potenciálně nechtěné aplikace. V tomto režimu jste schopni monitorovat a detekovat škodlivé aplikace, aniž byste je hned zakazovali. Pokud provádíte ve své firmě kontrolu zabezpečení softwaru, jde o ideální nástroj, který vám pomůže zredukovat “false positive“ nálezy.

  • Co-management node přejmenován na Cloud Attach

Spíše kosmetická změna, nicméně nový název přesněji reflektuje cloudové služby, které Configuration Manager nabízí. Pokud tedy budete chtít nastavit v konzoli Co-management, nezapomeňte, že se jmenuje jinak.

  • Intune role-based access control for tenant attach

Pokud se budete chtít podívat na stránku Client details pro zařízení, která máte připojená do cloudu v Configuration Manager konzoli, můžete nově použít Intune RBAC a nebudete potřebovat žádné další oprávnění pro přístup do konzole – v případě, že použijete Intune roli Help Desk Operator.

  • Podpora W11

V neposlední řadě je pak důležitá skutečnost, že Microsoft potvrdil, že počínaje verzí 2106 bude v MECM zahrnuta podpora Windows 11. Přesné datum vydání zatím není známo, předpokládaný termín je konec roku 2021, nicméně už teď je k dispozici ke stažení ADK pro Windows 11 a pokud jste Windows Insider, můžete si stáhnout nový build.

W11, na co se připravit

  • Bude potřaba nový HW?

Nový operační systém klade vyšší nároky na HW vybavení. Kupříkladu bez TPM 2.0 se neobejdete a Secure boot musí být povolený. W11tky budou vycházet už pouze v 64bit verzi.

Pro informaci přikládám systémové požadavky definované MS pro Windows 11:

Processor 1 gigahertz (GHz) or faster with 2 or more cores on a compatible 64-bit processor or System on a Chip (SoC)
RAM 4 gigabyte (GB)
Storage 64 GB or larger storage device
System firmware UEFI, Secure Boot capable
TPM Trusted Platform Module (TPM) version 2.0
Graphics card Compatible with DirectX 12 or later with WDDM 2.0 driver
Display High definition (720p) display that is greater than 9” diagonally, 8 bits per color channel
Internet connection and Microsoft accounts Windows 11 Home edition requires internet connectivity and a Microsoft account to complete device setup on first use. Switching a device out of Windows 11 Home in S mode also requires internet connectivity. Learn more about S mode here. For all Windows 11 editions, internet access is required to perform updates and to download and take advantage of some features. A Microsoft account is required for some features.

Jestli budete chtít nasadit ve vaší firmě (případně doma) novou verzi OS, budete pravděpodobně muset část starších počítačů nahradit.Pořád se u našich zákazníků setkávám s počítači s TPM 1.0 apod., některé starší procesory také nejsou podporované, viz seznam podporovaných verzí Intel a AMD. Pokud o “jedenáctkách” začínáte uvažovat, teď je ideální čas zkontrolovat připravenost vašeho prostředí a naplánovat investice na nový HW. Pro kontrolu, zda se váš počítač splňuje všechny HW požadavky, můžete použít aplikaci PC Health Check. Stejně tak si můžete už teď pomocí SCCM zkontrolovat, jaká je připravenost vašeho prostředí na případný upgrade. Doporučuji vytvořit queries, případně custom reporty, ve kterých budete sledovat minimálně:

* Přítomnost a verzi TPM
* Stav Secure Boot a UEFI
* Počítače s míň, než 4GB RAM
* Velikost HDD – alespoň 64GB
  • WAAS atd.

Pozitivní zprávou je, že s příchodem W11 se mění i koncept Windows as a Service, nově bude vycházet pouze jeden release ročně a podpora se prodluží až na 36 měsíců. Což SCCM adminům usnadní upgrade buildu OS.

Další dobrou zprávou je, že upgrade z W10 na W11 je možný a je zdarma. Jedinou podmínkou je, že používáte podporovanou verzi W10. Pokud ve firmě pořád používáte 1607, 1703 apod., pak bude muset build upgradovat, což doporučuji bez ohledu na to, zda plánujete upgradovat na W11.

  • Aplikační podpora

Pokud jde o kompatibilitu aplikací, dle MS vám 99,7% aplikací, které používate na W10, poběží i na W11. MS Teams bude součásti OS a nový MS Store umožní i instalaci Android aplikací.

Sdílej v médiích

mecm-2106-a-windows-11

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu