Azure Arc

 
 Jan Žák
  azure

Svět informačních technologií se vyvíjí a mění stále rychleji. Na tom se shodnou všichni administrátoři, kteří mají na starosti servery a služby ve velkých datacentrech, správci prostředí Microsoft Azure nebo AWS, webmasteři, členové DevOps týmů a kdoví kdo všechno ještě. Všechno je propojeno se vším, vazby mezi službami vytvářejí komplikované struktury, …a teď se o to všechno, milý admine, pěkně postarej.

Vezmeme-li v úvahu požadavky na jednotnou správu a ideálně i řízení (governance) různých cloudových platforem a zdrojů v klasických datacentrech, dříve nebo později narazíme na Azure Arc.

Tato služba umožňuje správu (téměř všech) různých typů komponent prostředí v rámci jednoho administračního nástroje bez ohledu na to, zda se jedná o virtuální počítače, Kubernetes clustery nebo třeba databázové služby. Vše je přehledně seřazeno v Azure portálu s komfortem, na který jsme zvyklí.

Jako malou ochutnávku si ukažme základní napojení běžného Windows serveru běžícího – kdekoliv.

Pro začátek vytvoříme novou skupinu prostředků (Resource group), jeden Log Analytics workspace (pro ukládání dat, událostí atd.), a vytvoříme nový zdroj „Servers – Azure Arc“.

img

Po vyplnění základních informací (region, platforma, skupina prostředků) je vygenerován skript, pomocí kterého je možné nainstalovat příslušného agenta na cílový server. K dispozici jsou samozřejmě metody hromadného nasazení, nám ale pro ukázku stačí tento jednoduchý skript.

Ještě než budeme pokračovat, zaregistrujeme si pro naše předplatné (Subscription) resource provider „Microsoft.HybridCompute“.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Na cílovém serveru spustíme zmiňovaný skript…

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

… a to nejhorší máme za sebou. On premise server se během chvilky objeví v Azure portálu.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Od tohoto okamžiku můžete začít kouzlit s různými přehledy a diagnostikami výkonu, můžete aplikovat požadované politiky nebo nakonfigurovat jednotný způsob doručování aktualizací. Následující obrázky snad napoví o trochu více.

img

img

img

img

Během jednoho odpoledne jsme tak schopni dosáhnout obrovského pokroku z pohledu jednotné správy různých typů služeb bez ohledu na to, kde jsou fyzicky provozovány.

Rozcestník dokumentace k Azure Arc najdete tradičně na webu společnosti Microsoft: https://docs.microsoft.com/en-us/azure/azure-arc/

Sdílej v médiích

azure-arc

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu