Moderní IT: Spolupráce, Bezpečnost, Kontrola

 
 Petr Vlk

Moderní doba nabádá k využití moderních způsobů práce, ať je jím práce z domova, používání chytrých mobilních telefonů či přesun aplikací a firemních dat do cloudových aplikací, kde jsou mezi uživateli sdílena a upravována skutečně odkudkoliv a kdykoliv. Právě takový styl práce podporují služby Microsoft Office 365.

img

Novinek, které se v těchto službách v posledních měsících objevily, je nespočet. Nyní již není nutné čekat na nové vydání produktu tři roky, ale inovace jsou nám doručovány průběžně. Ovšem vždy plánovaně, s možností konfigurace ze strany IT.

Aplikace Planner pomůže s organizací malých projektů a úkolů v rámci dynamických týmů, stejně jako Office 365 Groups jim nabídne komunikační platformu a místo pro výměnu dat. Nové 2016 aplikace Office 365 ProPlus dostupné nyní s klientem Skype for Business i pro platformy Apple Mac je možné instalovat až na pět počítačů a pět mobilních zařízení za cenu jedné licence. Aplikace Outlook, SharePoint pro iOS, Android i Windows Mobile nabízejí komfortní přístup k poště, firemnímu intranetu a z online spolupráce dělají samozřejmost. Pomocí Delve portálu najdou uživatelé informace pohodlněji. Portál automaticky nabízí výsledky, na kterých pracují kolegové, které jsou populární a prohledávání mezi stovky a tisíci dokumentů zmenší na jednotky relevantních výsledků. MyAnalytics nabídnou statistiky pracovního dne, zda čas trávíte nejvíce v elektronické poště, na schůzkách, nebo skutečnou prací.

Tato moderní doba také boří tradiční zažité způsoby řešení firemní bezpečnosti. Pevný a nedobytný hrad z kamene, který jsme léta stavěli osvědčenými firewally, antiviry, VPN přístupy se nyní rozrostl a přerostl dosah hradebních samostřílů, když král se svojí korunou jezdí na lov do blízké obory a královna se prochází novými zahradami. A stejně jako kamenné hradby přestávaly stačit střelnému prachu a dělovým koulím, i nám v IT přestávají stačit tyto tradiční prvky obrany. I když jsou tyto samozřejmě nadále podstatné. Zde nastupuje řada produktů a služeb Enterprise Mobility + Security, zkráceně EMS.

Identity našich uživatelů a firemní data se tak staly nejdůležitějším prvkem, který je nutno v této moderní době chránit. Ať již pomocí Azure Active Directory Premium, zkráceně AAD, která detekuje podezřelá přihlášení a dokáže si vyžádat od uživatele ověření druhým faktorem přes službu Azure MFA. Ovšem jen v případě, kdy je to nutné či správce nastaví a nezdržuje tak uživatele například v prostorách vlastní kanceláře, ale jen, když se jeho identita vydá na cesty za hradby vaší společnosti. Se službou Cloud App Security pak s jistotu také dokážete říci, jaké aplikace uživatelé používají, zda jsou v souladu s vašimi politikami a pomocí AAD v nich například automaticky zřídit účet při nástupu nového uživatele či při jeho odchodu účet bezpečně zrušit. Ušetříte tak čas na podstatnější věci.

S možnostmi Microsoft Intune, moderního MDM a MAM řešení, dokážete zajistit, že identita uživatele je v bezpečí i na mobilních zařízeních, ať jsou ve správě vaší nebo uživatele. Dokážete nasadit potřebnou bezpečnou konfiguraci zařízení, při přístupu k vašim systémům zkontrolovat, zda jsou v souladu s očekávaným stavem a uživateli pomocí nasazení potřebných aplikací zjednodušit každodenní úkoly.

Zajistíte ovšem i bezpečnost dat, pokud definujete politiky pro jejich ochranu. Ty mohou zamezit kopírování či tisk dat mimo dosah vašich hradebních zbraní. Azure RMS dokáže bezpečně zobrazit obsah dokumentu jen vybrané skupině uživatelů, dovolit například jen jeho čtení a zajistí, že dokument není sdílen dále. A pokud přece jen, nikdo mimo ověřené identity jej ani neotevře. Majitel dokumentu má přehled, kdo kdy dokument otevíral a může jej na dálku zničit, pokud se dostal mimo hranice bezpečného sdílení.

A v neposlední řadě, kdy se službou Advanced Threat Analytics, zkráceně ATA dokážete s jistotu říci, že nepřítel nezvolil konvenční metody boje proti vašim hradbám, ale tajně a skrytě se již pohybuje ve hradu. 200 dní v průměru trvá společnosti zjistit, že došlo k napadení jejich systémů. Zkraťte tuto dobu na minuty a odrazte útočníka ihned. ATA detekuje známá bezpečnostní rizika vaší AD, škodlivé útoky na ní a i nestandardní chování a přihlašování uživatelů.

S příchodem nové aktualizace pro Windows 10 získají všichni přístup k možnostem tvořit pomocí 3D. Ale i na zařízeních jiných než Surface Studio dokážete uživatelům nabídnout nový operační systém, který je může přihlásit ve vteřině pomocí biometrie bez psaní složitého hesla, dokáže se napojit na prostředí a aplikace Office 365 a umožní tak efektivnější práci.

Také nasazení nových Windows, které dříve blokovalo složité zjišťování aplikační kompatibility, je nyní mnohem snazší díky nové službě Upgrade Analytics. S její pomocí dokážete jednoduše analyzovat data z vestavěné telemetrie a zjistit, zda jsou vaše počítače a aplikace s novým systémem kompatibilní již na několik kliknutí. Podobně je možné analyzovat i navštěvované internetové stránky a připravit snáze nutná nastavení Enterprise Mode. Ten pomůže v případě, kdy chcete uživatelům nabídnout nový, rychlý a bezpečný internetový prohlížeče Edge, ale potřebujete zachovat funkční staré interní aplikace, které si s novinkami nerozumějí, v prohlížeči Internet Explorer.

Sada služeb Operations Management Suite vám pak umožní vhled nejen do samotného provozu a dostupnosti služeb, ale jednoduše vám nabídne vizuálně interaktivní přehled o zdraví jednotlivých aplikací, ať se jedná o Active Directory, produkční SQL cluster nebo aktivity uživatelů v Office 365 či zda konfigurace prostředí odpovídá doporučeným bezpečnostním standardům.

A ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z vyjmenovaných inovací, naši konzultanti jsou zde a připraveni vám pomoci s výběrem vhodné implementace, konfigurace či se samotnou správou těchto řešení. Společně s vámi vykročíme k IT službám a technologiím nové generace i vaší společnosti.

Sdílej v médiích

moderni-it-spoluprace-bezpecnost-kontrola

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu