WINGET – distribuce softwaru, na kterou jste čekali

 
 Jan Žák

Prolínání různých operačních systémů je velmi slibný trend, a jsme tomu rádi. PowerShell už běžně spouštíme na macOS nebo v Linuxu, Windows Subsytem for Linux dospěl do verze 2 a již brzy se dočkáme dalšího velmi zajímavého počinu – nového balíčkovacího systému pro Windows! Současné možnosti instalace softwaru jako jsou např. Group Policy, Intune nebo Microsoft Endpoint Configuration Manager doplní nástroj WINGET, který samozřejmě s výše uvedenými můžete dále kombinovat a rozšiřovat.

Systém instalace ze softwarových repozitářů samozřejmě není nic nového, pro Windows možná znáte projekt Chocolatey. Třeba ale nedůvěřujete jejich balíčkům a chtěli byste použít „něco oficiálního“. A to je právě WINGET. Již brzy bude podporovat instalaci aplikací z Microsoft Storu a už nyní je možné instalovat prakticky jakýkoliv software ve formátu EXE, MSIX a MSI na Windows 10.

Pro představu se můžete podívat na srovnání vyhledání informací o přehrávači VLC v rámci WSL2 (vlevo) a pomocí WINGET (vpravo).

img

Nic moc nového není třeba se učit, VLC pro WINGET je dokonce v novější verzi, takže rovnou spustíme instalaci…

img

… a po chvilce najdete přehrávač mezi ostatními kamarády v seznamu nainstalovaných programů.

img

Již nyní můžete instalovat různé správce hesel, VPN klienty, Visual Studio a mnoho dalšího. Stačí vyhledávat podle klíčových slov.

img

Průzkum a registraci Insiderů můžete zahájit na stránkách společnosti Microsoft, novou verzi očekáváme již koncem června.

Sdílej v médiích

winget-distribuce-softwaru-na-kterou-jste-cekali

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu