Windows pro ARM - druhá část

 
 Jan Žák
  windows

V předchozím článku Windows pro ARM - první díl jsme si řekli, kde si můžeme Windows pro ARM obstarat, jaké železo potřebujeme, jak se Softwarem, VPN a ovladači. Dnes budeme pokračovat….

Dějství šesté – PowerShell

Ve Windows 11 není jako výchozí CLI nastaven ani PowerShell ani příkazová řádka, ale „Terminál Windows“. Po spuštění terminálu je sice v základu automaticky spuštěn PowerShell, ale volba výchozího profilu je čistě uživatelskou záležitostí.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

V nastavení se samozřejmě budou zobrazovat další verze PowerShellu, pokud budete instalovat novější verze.

img

Připojení do Azure pomocí Azure Cloud Shellu je také otázkou několika vteřin.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Windows PowerShell ISE je k dispozici také, doporučuji ale stáhnout raději rovnou Visual Studio Code – pro ARM platformu je již k dispozici.

img

Další zprávy jsou opět špatné. PowerShell jako takový je sice funkční, nicméně například moduly pro správu MSONLINE nebo AZUREAD prozatím není možné spustit.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Na internetu lze sice nalézt návody na částečné zprovoznění vybraných modulů, prozatím je ale rozhodně pohodlnější i bezpečnější používat pro správu cloudových služeb a Windows infrastruktury dedikovanou stanici nebo server. Nefunkční moduly pro PowerShell jsou prvním důvodem, a tím druhým je RSAT

Dějství sedmé – RSAT

Nástroje pro vzdálenou správu služeb Remote Server Administration Tools není možné pro Windows pro ARM ani stáhnout, ani je doinstalovat jako volitelnou komponentu.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Asi se nejedná o překvapivou informaci, pro administrátorské úkoly přeci jen raději využíváme PAW stanice, jump servery nebo Windows Admin Center.

Klient připojení ke vzdálené ploše, TeamViewer, různí manažeři připojení RDP, správci hesel jako Keeper Password Manager nebo Keepass – to vše samozřejmě funguje dle očekávání, takže připojení k serverům a dalším nástrojům je samozřejmě plně funkční.

Dějství osmé – Intune, Azure AD

Můj počítač je pochopitelně propojen s Azure AD a jsou na něj úspěšně aplikovány požadované firemní zásady.

img

Po poslední aktualizaci bohužel přestala fungovat aplikace „Portál společnosti“ a v logu se objevují chyby související s MFA ověřováním vůči Azure AD. Pokud bych ale chyby přímo nehledal, nikdy bych si jich nevšiml a na chod počítače nemají vliv. Komunikace Windows 11 s Intune evidentně funguje, nedávno mi dokonce přišel varovný email v okamžiku, kdy ještě nebyl aktivní BitLocker a šifrování pevného disku. Správce MDM tedy může být v tomto okamžiku také spokojen, a drobné neduhy na straně uživatele budou jistě brzy vyřešeny. Zde je vhodné si připomenout, že stále hovoříme o programu „DEV“ – tedy o systému který je na začátku vývojového cyklu.

Dějství deváté – Antivirus

Jako již tradičně není potřeba nic stahovat – Microsoft Defender je standardní výbavou Windows již dlouho a je vybaven pokročilou baterií ochran před viry či ransomwarem.

img

Pokud však chcete vyzkoušet konkurenční řešení, ESET Endpoint Antivirus for Windows on ARM je již také k dispozici jako BETA verze k otestování.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Dějství poslední, desáté – Work In Progress

Tato kapitola vlastně není konec, ale spíše začátek. Windows 11 (natož verze pro ARM) je opravdu na začátku vývoje a jistě si jako koncoví uživatelé i administrátoři ještě užijeme hodně „zábavy“.

Z pohledu běžného uživatele ale mohu říct, že systém lze již nyní používat pro běžné činnosti prakticky bez omezení. Uživatel Administrátor by měl mít vždy v záloze k dispozici další počítač, na kterém bude schopen rychle nainstalovat exotickou VPNku, připojit si starší hardware a vůbec provozovat všechnu tu magii, kterou mu zaměstnavatel uložil provozovat. Mám takové záložní počítače dva, ale už si ani nevzpomenu, kdy jsem je musel naposledy zapnout.

Pokud Vás zajímá, co můžete očekávat při různých kombinacích hardware a kanálů Insider Previews, podstatné informace a další užitečné odkazy najdete na stránce Preparing for Insider Preview Builds of Windows 11 | Windows Insider Blog.

Obsah obrázku stůl  Popis byl vytvořen automaticky

Další postřehy k Windows 11 obecně pak najdete třeba také na našem blogu Windows 11 - zkoušíme a testujeme | KPCS.

Oficiální uvolnění Windows 11 již bylo stanoveno na 5. října 2021 a my se už teď těšíme na série technických článků a postřehů, ve kterých se pokusíme Vám zprostředkovat ty nejdůležitější postřehy a zkušenosti souvisejícími s novým operačním systémem.

Sdílej v médiích

windows-pro-arm-druha-cast

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu