Tempo inovací Microsoft 365 neustává

 
 Petr Vlk

Přinášíme vám souhrn zajímavých novinek v online službách společnosti Microsoft, které nám přinášejí její vývojáři v prvních měsících roku 2020.

Odložení ukončení podpory basic autentizace pro Exchange

Vzhledem k aktuální situaci se odkládá termín ukončení basic autentizace v rámci online služeb, především pak Exchange Online. Zde může dříve či později některé společnosti ukončení podpory velmi zabolet.

Protokoly, které basic ověřování používají jako primární metodu přihlášení uživatele, jsou tady s námi nějaký ten rok. V době svého vzniku nepočítaly s automatizací útoků na hesla uživatelů. A právě heslo je to jediné, co tento protokol většinou chrání před zneužitím.

Neboť nepodporuje moderní metody jako třeba druhý faktor či možnost aplikovat dynamická pravidla na stav a zabezpečení koncového zařízení. Proto je nutné u aplikací přejít na modernější způsoby ověřování.

O jaké protokoly že to jde? V první řadě poštovní jako POP3 a IMAP4, které někteří klienti používají pro stahování poštovních zpráv. Ale také SMTP, které může využívat některá z aplikací nejen ve formátu běžného poštovního klienta, ale třeba chytré multifunkční tiskárny, nebo fakturační aplikace. Pro IMAP4 a SMTP je nyní připravena alternativa v podobě OAuth ověření. Podporovat ji ale musí sama koncová aplikace.

A také především EWS, EAS a PowerShell. Webové aplikace používající EWS mohou přejít například na Graph API, které umožňuje generovat poštovní zprávy rovnou na straně serveru a zároveň získat jejich obsah, pokud správce taková oprávnění schválí.

Minimálně mohou vaši vývojáři implementovat podporu pro moderní ověřování, především ve formátu federace s Azure AD, nebo přímou podporou OAuth, kterou EWS v cloudu podporují. Rozhodně je na místě začít ověřovat, jakou formou například váš helpdesk systém komunikuje s uživateli a jak zasílá e-mailové notifikace.

U mobilních klientů EAS většinou stačí aktualizovat operační systém zařízení, odebrat a znovu přidat poštovní účet.

img

Obrázek 1: Pokud přihlašovací dialog v aplikaci Outlook vypadá takto, nepoužíváte moderní autentizaci.

Desktop aktivace sady Office pro sdílené stanice

Výhodou pro společnosti, které využívají terminálů, nebo stanic, kde se střídá větší množství koncových pracovníků bez plnohodnotné licence, kdy ani režim sdílené aktivace nebyl řešením, budou moci využít takzvanou desktop aktivaci. Jedná se bohužel ovšem o výhodu jen smluv Enterprise Agreement.

Tento formát aktivace umožňuje aktivovat online licencí sadu Office na koncovém počítači nikoliv účtem uživatele, nýbrž účtem samotného počítače, který je připojen k Azure AD nebo z lokální domény synchronizován a je na něm proveden Hybrid Azure AD Join.

A příjemným vylepšením je i změna aktualizačních kanálů. Nový Monthly Enterprise kanál umožňuje mnohem snazší predikci aktualizačního cyklu pomocí tradičních nástrojů a procesů i časování, na které jsou větší společnosti navyklé. Tedy jedna větší měsíční aktualizace místo několika menších rozdílových v průběhu měsíce.

Fluid Framework a rezervace místností

Zajímavou technologií je nový formát vývoje aplikací napříč sadou Microsoft 365. Takzvaný Fluid Framework totiž umožňuje vnořovat jednotlivé prvky ve formátu interaktivních webových stránek přímo do samotných aplikací.

Zásadní výhodou pro uživatele je fakt, že se ovládání, formát, i jednotlivé prvky neliší příliš mezi webovým prohlížečem, plnou aplikací na platformě Windows, mobilním zařízení či jiným operačním systémem. Ať už tedy upravujete tabulku v aplikaci Excel, nebo Word či Teams, chování i vzhled by měl být zachován napříč.

První vlaštovkou, kterou můžeme v tomto formátu pozorovat je nový formát rezervace místností v aplikacích Outlook. Ať už ve webové Outlook Web App (OWA), aplikaci Outlook na Windows, nebo brzy i na macOS.

img

Obrázek 2: Vyhledávejte místnosti nejen podle názvu, ale třeba dostupného vybavení nebo umístění

Insider Risk, konec problémů s odchozími zaměstnanci

Občas se to stane. Odchozí či nespokojený zaměstnanec si odnese firemní znalosti a informace, či je úmyslně vyzradí. Lze tomu zabránit klasifikací a ochranou dat. Ta ovšem může omezit i relativně legitimní pracovní postupy. Pomocí nové službě je tomu ovšem konec.

Oddělení lidských zdrojů nebo bezpečnosti získává auditovanou možnost označit zaměstnance či možné škodlivé chování a jeho způsoby detekce. Například přílišné stahování dokumentů a jejich následné odesílání například na e-mail konkurence.

img

Obrázek 3: Investigace potencionální krádeže duševního vlastnictví

Microsoft Productivity Score, digitální zkušenost uživatelů

Uživatelé si většinou stěžují až ve chvíli, kdy jim opravdu něco nefunguje. A IT oddělení musí jít reaktivně cosi opravit. Vedení naopak volá po školení zaměstnanců na základě údajně nízkého využití moderních technologií zaměstnanci, které společnost platí.

Jak tyto potřeby jednoduše naplnit a celý příběh obrátit? Neřešit problémy reaktivně, ale proaktivně. Směřovat školení tam, kde je prostor pro rozvoj a vidět skutečnou adopci služeb Microsoft 365? Na to odpovídá služba Productivity Score.

V ní najdete nejen anonymní statistiku adopce napříč styly práce, ale především doporučení pro správnou konfiguraci stanic. Nemají uživatelé pomalý internet pro online schůzky na Teams? Netrvá příliš dlouho start počítačů, protože se nezdařila některá z instalací aplikací? Posílají si uživatelé stále přílohy a nevyužívají sdílení na OneDrive for Business?

img

Obrázek 4: Reálné statistiky a doporučení pro adopci a lepší uživatelskou zkušenost

Výčet novinek nekončí

Je jich hned celá řada. Které nás ale zaujaly nejvíce?

Možnost vytvoření privátní kopie dokumentu s vlastními poznámkami. Ideální forma přípravy na schůzku, hodnocení či poznámky, které nechcete sdílet s vlastníkem dokumentu.

img

Aplikace Outlook se naučila možnost připojení na online schůzky. Ať už Microsoft Teams, nebo v mobilní verzi i podporovaných poskytovatelů třetích stran.

Shows Join Online button for meetings

Nativní podpora pro klasifikaci a ochranu informací v aplikacích Office. Jednoduše zaveďte ochranu citlivých informací napříč klienty Office, na počítači s Windows, macOS či mobilními aplikacemi Office.

img

Sdílej v médiích

tempo-inovaci-microsoft-365-neustava

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu