Security Defaults se zapíná!

 
 Michal Švec

Společnost Microsoft se v oblasti bezpečnosti stále vyvíjí. Reaguje tak ostatně i na potřeby zákazníků, aby je ochránila před dnešními riziky, jakými je třeba krádež online identity a její další zneužití. A tak, jak už je jejím zvykem, z funkcí experimentálních se stávají funkce doporučené a následně standardní či vynucené.

Microsoft přišel v loňském roce s novinkou Security Defaults, která je součástí Azure Active Directory. Tato funkce měla nahradit předchozí sadu bezpečnostních pravidel Baseline Protection.

Z počátku byla tato funkce vypnutá a pro již existující tenanty volitelná, nicméně nyní je Security Defaults již standardem a u všech nových tenantů je ve výchozím stavu zapnuta.

V současné době jde Microsoft ještě dál. Začal informovat stávající zákazníky, kteří Security Defaults nebo jiné moderní zabezpečení jako Conditional Access již nevyužívají, o tom, že jim Security Defaults v blízké době bude zapnuto automaticky.

Na jednu stranu se jedná o výbornou zprávu z pohledu bezpečnosti, na druhou stranu může automatické zapnutí některým administrátorům způsobit nemalé problémy.

Co Security Defaults vlastně přináší?
  • Vynutí registraci Multi-Factor Authentication (MFA) pro všechny uživatele
  • Administrátoři budou nuceni při přihlašování vždy použít MFA
  • Zablokuje zastaralé autentizační protokoly (jako IMAP, SMTP bez MFA)
  • V případě evidence rizika bude jakýkoli uživatel nucen použít MFA
  • Privilegované aktivity v prostředí budou muset být také potvrzeny druhým faktorem

Důrazně tedy doporučuji se této otázce věnovat a včas zvážit možné negativní dopady na fungování organizace. Zejména pokud teprve plánujete implementovat MFA nebo provozujete systémy vyžadující starší autentizační protokoly.

Screenshot of the Azure portal with the toggle to enable security defaults

Sdílej v médiích

security-defaults-se-zapina

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu