Rozdíl mezi kybernetickou bezpečností a kybernetickou odolností: Jak přežít cílené DDoS útoky a připravit se na budoucí výzvy!

 
  novinka

V dnešní době jsou kybernetické útoky stále častějším jevem, který může vážně ohrozit bezpečnost a stabilitu online prostředí. Mezi nebezpečné útoky patří i cílené DDoS útoky na bankovní instituce a jiné důležité webové stránky. V tomto článku se zaměříme na dvě klíčové koncepce: kybernetickou bezpečnost a kybernetickou odolnost a jak se liší. Dále se podíváme na to, jakým způsobem můžete tyto koncepty využít ke zvýšení ochrany vašich systémů před kybernetickými útoky.

Kybernetická bezpečnost vs. Kybernetická odolnost

Kybernetická bezpečnost se zaměřuje na prevenci, detekci a reakci na kybernetické hrozby a útoky. Cílem kybernetické bezpečnosti je zabezpečit informační systémy, sítě a data před neoprávněným přístupem, poškozením nebo ztrátou. Tato oblast zahrnuje různé technické a organizační opatření, jako jsou firewall, antivirová ochrana, šifrování a politiky pro správu přístupu.

Na rozdíl od kybernetické bezpečnosti, kybernetická odolnost (nebo též kybernetická resilience) se zaměřuje na schopnost systémů a organizací rychle se vzpamatovat a udržet provoz i přes kybernetické útoky či jiné neočekávané události. To zahrnuje plánování pro případ havárie, záložní opatření, pružnost v infrastruktuře a schopnost rychle reagovat na incidenty a minimalizovat škody.

Kybernetická odolnost v praxi

V reakci na nedávné cílené DDoS útoky na bankovní instituce jsme v KPCS CZ analyzovali možná řešení z více perspektiv – od bezpečnosti přes nástroje v cloudech až po automatizaci, SRE a DevOps. Na základě výstupů jsme pro Vás připravili unikátní konzultační balíček, který vám pomůže eliminovat rizika spojená s těmito útoky a zajistit, že vaše organizace bude odolná vůči budoucím kybernetickým hrozbám bez nutnosti investovat do drahé síťové infrastruktury. Zde je několik kroků, které můžeme společně udělat:

Analýza rizik a incidentů

Plánování odolnosti

Automatizace nástrojů

Agilní přístup k řešení

Testování scénářů

Školení a znalostní databáze

Rozdíl mezi kybernetickou bezpečností a kybernetickou odolností spočívá v přístupu k ochraně a udržení stability informačních systémů. Kybernetická bezpečnost se zaměřuje na prevenci a detekci, zatímco kybernetická odolnost se soustředí na schopnost rychle se vzpamatovat a udržet provoz. Pro efektivní ochranu před kybernetickými hrozbami je důležité integrovat oba přístupy a pravidelně aktualizovat vaše opatření a plány odolnosti. To vám pomůže přežít cílené DDoS útoky a připravit se na budoucí výzvy v kybernetickém prostředí.

Rádi byste zvýšili kybernetickou odolnost své organizace tak, aby útočníci, kteří pravidelně testují slabé stránky vaši IT infrastruktury nemohli útoky provádět opakovaně a s větší intenzitou? Kontaktujte nás a vyžádejte si odbornou konzultaci.

Za tým Cyber Resilience KPCS CZ

>

David Alimov pracuje v současnosti na pozici DevOps Architekt ve společnosti KPCS CZ, kde pomáhá zákazníkům s analýzou DevOps vyzrálostí, na které buduje potřebné kroky ke zrychlení a optimalizaci zákaznického IT. SRE a DevOps, CI/CD, Agilita, Scrum jsou denními tématy v diskusích se zákazníky, jež vedou přes implementace DevSecOps, IaaS a automatizace k prvním výsledkům u zákazníků již během krátké doby. Podporuje balanční rovnici, „vzdělávání + experimenty + inovovace = konkurenční náskok“ jež úspěšně aplikuje několik let. V minulosti bylo jeho působení více jak 10 let spojené s oblastmi monitoringu, ITIL procesů a CA Service Desk. Následně přesedlal na vedení EMEA architektů připravující on-prem, hybridní či cloudové služby pro široké portfolio zákazníků, z kterých je více jak 40 % z Fortune Global 500. Byl členem týmu pro design, spuštění a provoz SaaS s podporou IoT pro cloudové tiskové služby.

Sdílej v médiích

rozdil-mezi-kybernetickou-bezpecnosti-a-kybernetickou-odolnostii

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu