Nový Azure Front Door je v GA

 
  azure

Koncem března vydal Microsoft novou verzi Azure Front Door do general availability, takže ji můžete bez problému používat pro produkční systémy, čímž je garantováno SLA 99,99% pro dostupnost. Ve zkratce pro ty, co se s Azure Front Door ještě nesetkali:

Azure Front Door je nativní, sjednocená a moderní cloudová síť pro doručování obsahu (CDN), která zajišťuje akceleraci dynamického a statického obsahu. Tato služba zahrnuje automatické zabezpečení na “klíč” a jednoduchý cenový model založený na globální síti Microsoftu. Existují dvě verze Azure Front Door: standardní a prémiová. Kombinují možnosti Azure Front Door (klasické), Azure CDN (klasické) a přidávají možnosti Azure Web Application Firewall (WAF). Tímto je zajištěno jednotné a bezpečné řešení pro doručování vašich aplikací, rozhraní API, obsahu v Azure nebo kdekoli ve velkém měřítku.

Diagram of Azure Front Door routing user traffic to endpoints.

Zdroj: Azure Front Door | Microsoft Docs

Co je tedy nového?

Moderní architektura

  • Vylepšená automatizace a nasazení – nyní můžete vytvářet vlastní registrované domény spolu s dalšími zdroji v rámci jednoho nasazení a zároveň při tom ověřit vlastníka domény. Lze také využít možnost rychlého vytvoření v rámci průvodce v Azure portálu.
  • Zaručená integrace v rámci Azure – nasazení služby lze také zrychlit díky integraci s ostatními službami v Azure jako je DNS nebo Web Apps. Aktuálně máte možnost ověření vlastní domény díky DNS TXT záznamu, čímž je celý proces významně urychlen.
  • Vylepšené analytické nástroje – přístupové logy, health probe logy, nové metriky měření a před vytvořené reporty pro bezpečnost a provoz usnadní a zefektivní monitorování, troubleshooting nebo případný debugging.
  • Rozšířená pravidla na „edge“ (hranici) – díky vylepšeným možnostem pro pravidla (přidání regulárních výrazů a server proměnných) můžete přesouvat vlastní business logiku na samý okraj sítě a tím vytvářet komplexnější a dynamický routing mezi uživateli a backendy systémy.

Rychlé doručení napříč světem

  • Skutečná globální síť – stovky okrajových lokalit připojených k Azure prostřednictvím privátní sítě WAN, která dokáže až třikrát zlepšit latenci aplikací a poskytuje spolehlivost na podnikové úrovni. Díky velké škálovatelnosti poskytuje nízkou latenci a vysokou propustnost pro konzistentnost aplikací a tím přispívá k lepší uživatelské zkušenosti.
  • Zjednodušený finanční model – odstranění poplatků na odchozí data z Azure regionů směrem k Azure Front Door. Cenové detaily ZDE.

Inteligentní bezpečnost

  • To nejlepší pro bezpečnost – nativní připojení bezpečnostních služeb jako vestavěná DDoS ochrana 3-4 vrstvy, Web Application Firewall, Azure DNS nebo využití Azure Private Link.
  • Zlepšení WAF (Web Application Firewall) – Azure Front Door Premium poskytuje nativně detekční či preventivní ochranu před běžnými útoky – lze přizpůsobit vašim požadavkům. WAF nově obsahuje také novou sadu pravidel DRS 2.0, díky které budete mít méně falešně pozitivních upozornění a dostupné detekování anomálií založené na score-based detekci. S využitím Bot manažera je zajištěna další ochrana pomocí Microsoft Threat Intelligence.
  • Podpora Azure Private Link – ve verzi Front Door Premium s dostupností ve všech regionech v rámci availability zón máte možnost nastavit privátní přístup díky privátním spojením od okraje sítě (egde) až po váš backend v Azure.

Stávající Azure Front Door a Azure CDN bude dále známé jako „Classic“. Můžete je stále využívat a stále budou plně podporované. Nicméně nové nasazení či přidávání nových funkcionalit se bude týkat pouze nové Azure Front Door služby. V následujících měsících plánuje Microsoft přesun těchto „legacy“ služeb na nový Azure Front Door Standard nebo Premium. Přesun by měl být pro zákazníky bez výpadku jejich služeb.

Detailní informace o novém Azure Front Door naleznete na MS Docs.

Sdílej v médiích

novy-azure-front-door-je-v-ga

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu