Microsoft Viva

 

Komunikace, kvalitní zdroje, získávání znalostí, firemní kultura a přehledy, to vše jsou věci, které definují nejen úspěšnou organizaci, ale také platformu Microsoft Viva.

Microsoft Viva spojuje vše zmíněné, dává jim význam a zefektivňuje práci jak zaměstnancům, tak jejich manažerům a celé firmě. Toho dociluje díky komponentům, které jsou již Microsoft 365 obsažené, jako například SharePoint nebo MyAnalytics, a přehledně je začleňuje do prostředí jako Teams nebo Outlook, které lidé v organizaci běžně využívají.

Microsoft Viva se dělí na tyto moduly:

  • Viva Insight
  • Viva Topics
  • Viva Connections
  • Viva Learning
  • Viva Goals
  • Viva Sales

img

Moduly mohou být nasazeny samostatně, to může být pro organizaci výhodou. Přesto pro nejlepší výsledky je dobré využívat moduly Microsoft Viva společně. Navíc je lze díky Microsoft Graph API s pomocí Power Platform snáze upravovat a vytvářet tak pro organizaci prostředí na míru. Důležité je také zmínit, že některé moduly jsou již v rámci Microsoft 365 plánů pro podniky z části, nebo plně zahrnuty.

Viva Insights

img

Osobní, týmová a firemní produktivita. O tom všem zobrazuje Viva Insights přehledy, které společně s daty z MyAnalytics a Workplace Analytics (jsou-li zakoupeny) zobrazují informace a tipy k tomu, jak trávíte svůj pracovní den. Připomene například úkoly a schůzky nebo doporučí, kdy si naplánovat prostor pro odpočinek a soustředění. To vše přímo v rozhraní Microsoft Teams.

img

Přehledy Viva Insights lze nalézt i v samotném prostředí Microsoft 365, ještě pod jejich starším označením MyAnalytics, které nabízejí ještě detailnější data a reporty.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Modul Viva Insights také najdete v Outlooku, kde si díky němu můžete rychle a jednoduše naplánovat dovolenou, připravit se na schůzky nebo sledovat čtenost emailů.

Viva Insights je pro osobní použití zdarma, pro týmové a firemní přehledy je potřeba zakoupit licenci, více informací o licencích: licence Viva Insights.

Viva Topics

Modul Viva Topics se zabudovaným strojovým učením bude pracovat za vás. Pomůže přeměnit obsah ve vaší organizaci v lehce udržovatelnou, propojenou a integrovanou znalostní bázi.

Obsah obrázku text, snímek obrazovky, interiér, přenosný počítač  Popis byl vytvořen automaticky

Díky snadnému nastavení a správě mohou mít všichni v organizaci jednoduchý a kontrolovatelný přístup k relevantním znalostem. Automaticky a odkudkoliv v rámci Microsoft 365.

Více o Topics zde: licence Viva Topics a video Topics

Viva Connections

Intranet je téměř v každé firmě standardem. Díky SharePoint Online si jej můžete jednoduše s šablonami vytvořit a s modulem Viva Connections (zahrnuta v rámci plánů Microsoft 365 pro podniky) mu dát nový rozměr.

img

Viva Connections z intranetu vytváří platformu sjednocující novinky, komunikaci ve firmě, aktuální reporty, formuláře, dynamický obsah na míru každému uživateli a spoustu dalšího. Vše na jednom místě, propojené, jednoduše editovatelné a integrované. Více ve videu o Viva Connections.

Viva Learning

Získávání znalostí je pro všechny uživatele klíčové. Pro tento účel vznikl modul Viva Learning. Ten do prostředí Teams integruje materiály od různých poskytovatelů jako je LinkedIn Learning, Microsoft Learn, eDX a dalších nebo také můžete do portálu zakomponovat své vlastní materiály.

img

V samotné aplikaci pak lze vytvářet vlastní studijní programy a učící sady, které mohou například provést nového zaměstnance firemními procesy nebo stávající novou aplikací. Určení lidé také mohou sledovat, jak si jednotlivý zaměstnanci v učení vedou. Více na licencování Viva Learning a videu

Viva Goals (Cíle)

img

Zdroj: Microsoft Tech Community

Správné řešení problémů a nastavování cílů je základem pro dobrou organizaci. Díky Viva Goals mohou různé týmy harmonicky pracovat na firemních prioritách a jejím růstu. S pomocí Viva Goals je možné nastavit cíle a klíčové výsledky (OKR), vyzdvihovat jednotlivé úspěchy a zobrazovat cíle v centru pozornosti díky Teams a Azure Dev Ops.

Modul také dává každému zaměstnanci možnost vidět, jak ovlivňuje průběh a jaký dopad jeho úkoly mají, čímž jim dává smysl a zaměstnanci přehled o tom, jak si sám, ostatní nebo celý jeho tým vede. Viva Goals se stanou součástí Microsoft Viva ve 3. čtvrtletí roku 2022. Video o Viva Goals

Viva Sales

img

Zdroj: Microsoft News

Modul Viva Sales automaticky zaznamenává a aktualizuje do systému CRM data zakázek nebo třeba zákazníků, které jsou lehce sdělitelné a kontrolovatelné a tím šetří čas. Také při komunikaci shrne, co bylo posláno a doporučí, kdy zákazníkovi znovu zavolat. Jedná se tak o takového osobního „digitálního asistenta“.

To vše a mnohem více vám pomůže soustředit se na to opravdu důležité. Tento modul vstoupí do rodiny Viva ve 4. čtvrtletí 2022. Více na představení Viva Sales a ukázka Viva Sales

Jedna platforma, spousta řešení

Lehčí komunikace, efektivní získávání znalostí, dynamický intranet, personalizované přehledy a obsah, plánování práce a spoustu dalšího. Pod jednou platformou, díky Microsoft Viva pracující v prostředí Microsoft 365.

V článku jsme si stručně představili, co to Microsoft Viva je. Co dalšího umí, můžete zjistit již nyní přímo z pohodlí vaší organizace nebo také například v tomto videu: Microsoft Viva - Product Overview.

Sdílej v médiích

microsoft-viva

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu