Microsoft Lists - novinka v paletě aplikací Office 365

 
 Jakub Urban

Jedna z novinek, která byla letos ohlášena na konferenci Microsoft Build, je Microsoft Lists.

Pojďme si v krátkosti letem světem říci, co Microsoft Lists umí.

A screenshot of a cell phone  Description automatically generated

Když se pokusím Microsoft Lists vysvětlit jednou stručnou větou, dalo by se vše shrnout jako snahu Microsoftu využít současný potenciál seznamů v SharePointu.

  • Kdo nezná SharePoint seznamy, vězte, že SharePoint umožňuje vytvářet položkové seznamy, kde lze evidovat různé informace, podobně jako to znáte z Excelu - v jednom řádku, v položce, podle toho, jak se sloupec jmenuje. SharePoint seznamy to mají v tomto ohledu velice podobně, jako to znáte z Excelu.

  • Kdo zná SharePoint a podívá se na produktové demo video (viz odkaz níže), namítne, že tohle přece SharePoint již všechno umí. Ano, umí. Podstata problému, který Lists řeší ale tkví v tom, že uživatelé moc neznají datové typu sloupců, nechtějí řešit podmíněné formátování, které samo o sobě prostě pro uživatele přívětivé není. A hlavně, jak by měl cílový seznam vypadat, si musí každý uživatel vždy rozmyslet dopředu.

Snaha Microsoftu v podobě Microsoft Lists je přiblížit tyto možnosti lehčím a mnohem přívětivějším způsobem běžnému uživateli. Pro účely snazšího použití vznikne také samostatná aplikace na mobilní telefony, čímž se Lists dostanou opravdu na dosah každému.

Hlavní usnadnění aplikace Microsoft Lists spočívá v tom, že v rámci služby budou k dispozici již hotové předpřipravené šablony pro různé scénáře, které umožní velmi rychlé vytvoření listu. Samozřejmostí je jejich následná úprava. Dobrou zprávou také je, že Lists půjdou integrovat do aplikace Teams.

A screenshot of a cell phone  Description automatically generated

Koho tato novinka zaujala, lze ji očekávat k dispozici v průběhu léta 2020. Dle roadmapy by měly být některé funkce k dispozici již od června, některé až v Q3, tak se nechme překvapit, jak se plán podaří dodržet.

Pro více informací můžete využít tyto zdroje:

Sdílej v médiích

microsoft-lists-novinka-v-palete-aplikaci-office-365

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu