Konec podpory AAD Connect 1.x

 

Azure AD Connect se během posledních let postupně stal důležitou (a často i kritickou) komponentou, která propojuje cloudové (Azure AD, M365) a místní (AD DS) prostředí. Pokud si pamatujete jeho historii (DirSync à ADzure AD Sync à Azure AD Connect), pak si asi také vzpomenete, že dlouho obsahoval také vlastní databázi postavenou na SQL Serveru 2012. Tato verze SQL komponent již nebude podporována, a na kritickém serveru ani není dobrý nápad ji nadále provozovat.

To je jedním z důvodů, proč verze AAD Connect 1.x nebudou nadále od 31. srpna 2022 podporovány , a administrátoři by měli co nejdříve aktualizovat na verzi 2.x. Ovlivněna bude i další komponenta – Azure AD Authentication Library (ADAL), takže aktualizaci opravdu není vhodné odkládat.

Počínaje 15. březnem 2023 bude také zkrácena podpora předchozích verzí AAD Connectu – od tohoto data budou verze 2.x podporovány po dobu 12. měsíců.

AAD Connect 2.x (resp. SQL Server 2019) již nepodporuje Windows Server 2012 nebo Windows Server 2012 R2 operační systémy, instalace/upgrade tedy vyžaduje Windows Server 2016 nebo novější. Pokud provozujete starší verze AAD Connectu, ale využíváte vlastní SQL server, stále bude potřeba provést upgrade přinejmenším s ohledem na změny autentizačních knihoven ADAL à MSAL.

img

Zdroj: Microsoft

Před aktualizací také zvažte, zda pro vás nebude výhodnější přejít na Azure AD Connect cloud sync. Porovnání obou metod synchronizace je k dispozici na docs.microsoft.com.

Sdílej v médiích

konec-podpory-aad-connect-1-x

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu