Jak spravovat zařízení v době koronavirové

 
 Tomáš Jančík
  intune, MEM

Aktuální situace, která kolem nás panuje, znepříjemňuje životy nejen většině lidí, ale hlavně zaměstnavatelům a firmám. Mnoho zaměstnanců je dnes nuceno pracovat z domova a zdaleka ne všechny společnosti jsou na tento režim dostatečně připraveny. V mnoha případech si zaměstnanec domů odnáší firemní vybavení jako PC, notebooky, tablety, které nebylo koncipováno pro dlouhodobou práci mimo firemní prostory, lépe řešeno firemní síť.

To obnáší mnohé nepříjemnosti a výzvy, zejména pro IT oddělení, která jsou nucena dodržet určitý standard, především na poli bezpečnosti.

Co s tím?

Použitím Configuration Manageru a funkce co-managemnt.

img Zdroj: Microsoft

Globální krize donutila mnoho podniků hledat co nejrychlejší řešení s využitím cloudových služeb, které dokáží doplnit jejich stávající infrastrukturu pro správu firemních zařízení.

Configuration Manager a Microsoft Intune jsou nyní součástí jednotného řešení nazvaného Microsoft Endpoint Manager. Sloučení těchto nástrojů dovoluje společnostem používajícím on-premise Configuration Manager, využít také cloudové nástroje Azure a Intune, a to dokonce bez dodatečných nároků na licence. Toto spojení je známé pod pojmem co-management a dovoluje správu koncového zařízení jak z lokální infrastruktury, tak z té cloudové. Zjednodušeně řečeno, už vás nemusí tolik trápit, když se zařízení dlouhodobě nachází pouze v internetu, bez vytočené VPN. I v těchto podmínkách dokážete mít všechna uživatelská zařízení pod kontrolou.

Hlavní výhody propojení Configuration Manageru a Intunu

Dle mého názoru co-management umožňuje skvěle využívat benefity, které poskytuje cloudová služba Intune ke správě vzdálených zařízení a zároveň si ponechává veškeré výhody, které nabízí Configuration Manager pro správu zařízení na lokální infrastruktuře.

Režim co-managementu umožňuje přesně definovat, která skupina zařízení je řízena z “on-premu“ a která z cloudu. Dokonce zde existuje možnost rozdělit správu jednotlivých zařízení mezi oba zmíněné světy. Například cloudová část se může starat o aktualizace a compliance stanice, zbytek správy ale bude dál v rukou Configuration Manager, jak ukazuje následující obrázek.

img

Pominu-li výhody co-managementu v aktuální covidové situaci, je důležité vyzdvihnout, že tento režim může sloužit jako odrazový můstek k přechodu do režimu čistě cloudové správy koncových zařízení a uživatelů. Služby Microsoft Azure a Microsoft 365 dnes nabízejí možnosti plnohodnotné správy vašeho prostředí čistě z cloudu.

Z vlastní zkušenosti, kterou mám s našimi zákazníky, mohu potvrdit, že přechod do cloudu, ať už částečný, nebo plnohodnotný, je trend, který neustále nabývá na síle a v budoucnu určitě nebude polevovat. Ať už se tedy rozhodnete pro správu svého prostředí pomocí co-managementu, nebo půjdete cestou čistě cloudovou, možnosti správy vašeho prostředí posunete zase o kousek dál.

Sdílej v médiích

jak-spravovat-zarizeni-v-dobe-koronavirove

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu