Čas na výměnu oken. Windows 11

 
 Petr Vlk

Tak úplně posledními Windows ty desítky nakonec nebyly. Nové nám nabídnou především osvěžené uživatelské rozhraní, které odpovídá posledním trendům doby, a velmi příjemná vylepšení z hlediska ovládání a integrací s ostatními online službami, které pomohou v dnešní době hybridního stylu práce.

Správa, aktualizace a aplikace

Firemní IT oddělení ale určitě potěší, že stále zůstávají platné standardy zavedené právě ve Windows 10 pro oblast jejich nasazení (aktualizované ADK je již ke stažení), pravidelné aktualizace a zabezpečení i centrální správy pomocí Microsoft Intune či Microsoft Endpoint Configuration Manager (dříve SCCM). Ačkoliv úpravy nabídky Start bude potřeba přeci jen trochu aktualizovat.

Zůstávají tradiční měsíční kumulativní aktualizace, ale snižuje se počet takzvaných Feature aktualizací na jednu ročně, a to na podzim. Díky tomu edice Pro získávají 24 měsíců podpory a Enterprise a Education dokonce 36 měsíců.

Výborná by měla být i zpětná kompatibilita aplikací, kterou si již nyní mohou organizace ověřit pomocí takzvaných Insider sestavení, programů App Assure nebo služby Azure Test Base. Měla by dle testů dosahovat až 99,7 %.

Nové uživatelské rozhraní Windows 11 s novou Start nabídkou.

Obrázek 1: Nové uživatelské rozhraní Windows 11

Windows 11 se k nám dostanou ke konci roku 2021 jako upgrade stávajících Windows 10 zařízení, nebo v rámci nových OEM konfigurací pro zcela nová zařízení.

Zásadní změny

Je třeba upozornit na změnu v minimálních nutných HW požadavcích. Bez UEFI a TPM 2.0, grafickou kartou s podporou minimálně DirectX 12 a WDDM 2.0 ovladačem, či novějších procesorů Intel, AMD, Qualcomm nebo Microsoft, nepůjde systém provozovat. Důvodem jsou stanovené podmínky pro výkon a bezpečnostní technologie přítomné právě a jen v novějších procesorech.

Nově též nebudou dostupná x86 sestavení, ale pouze x64! Novinkou jsou sestavení pro ARM architekturu. Již nyní si můžete zkontrolovat základní kompatibilitu pro stávající stanice.

Pro starší počítače, které na upgrade technicky nedosáhnou, je možné Windows 10 provozovat plně podporované a se všemi aktualizacemi až do konce podpory konkrétních sestavení, tedy nyní až do roku 2025.

Nové uživatelské rozhraní

A na jaká další vylepšení se můžeme těšit? Například podporu pro nový standard Wi-Fi, novou kompresi SMB, nový režim pro počítače 2v1 jako například Microsoft Surface, či nativní integrace Microsoft Teams pro volání a chat. Vylepšení se dočkaly možnosti pro složení aplikačních oken na obrazovce. Systém si nyní pamatuje jejich rozložení i napříč různými připojenými monitory a rozloženími. Pro někoho může být lehkým retrem návrat Widgetů.

Podívejte se sami na živé představení nových Windows na stránkách Introducing Windows 11 | Windows Experience Blog nebo na Indroduction Windows 11 video a prohlédněte si konkrétní detaily uživatelských změn.

Rozloučit se ale musíme s některými komponentami, jako jsou App-V nahrazené MSIX, živé dlaždice (nahrazené právě Widgety), Windows Timeline. Definitivně se loučíme s Internet Explorer a jeho komponentami.

Nový vzhled Office

Svěžího nového rozhraní a integrací se dočkají i další doplňky a služby ze sady Microsoft 365, především sada Office, která je nyní více spjata právě s nabídkou Start.

Nový vzhled sady Office připravený speciální pro počítače s Windows 11.

Obrázek 2: Rozhraní sady Office pro počítače s Windows 11

Univerzální tisk

Další osvěžení získají s příchodem Windows 11 i jednotlivé komponenty a provázané služby, jakou je třeba nový univerzální tisk dostupný již i na Windows 10. Ten umožňuje pomocí cloudové služby tisk na firemních zařízeních bez nutnosti provozovat tiskový server, nebo mít ze zařízení konektivitu k tiskovému serveru. Vše je navíc autentizováno právě přes Azure AD.

Nově jsou ovšem cloudové tiskárny preferovány a nativně zobrazeny v dialogu pro přidání tiskárny, společně s možností chránit jednotlivé tiskové úlohy pomocí jednorázového PIN. Nově je též přímo v systému integrován univerzální ovladač podporují Mopria protokol. Měla by tedy odpadnout nutnost instalování dodatečných ovladačů pro další tiskárny a výrobci mohou využít nativních aplikací pro rozšíření funkcí tisku přímo v API či systému, například přidání vodotisku.

Univerzální tisk ve Windows 11 a dialog pro přidání nové tiskárny pomocí pracovního účtu.

Obrázek 3: Univerzální tisk ve Windows 11

Nové Windows a nové funkce se blíží. Začněte se připravovat na upgrade a jejich správu v době hybridního stylu práce ještě dnes.

Sdílej v médiích

cas-na-vymenu-oken-windows-11

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu