Příprava pro Windows 11: osvědčené postupy pro organizace

 
 Jiří Bečka

Koncem června 2021 Microsoft oznámil vydání Windows 11. Rádi bychom se s vámi podělili o praktické tipy, které vás a vaší organizaci připraví na úspěšný přechod na Windows 11.

Windows 11 obsahuje nové funkce pro koncové uživatele a zároveň pro komerční organizace. Funkce byly navrženy tak, aby reagovaly na zpětné vazby uživatelů a dokonale se hodí pro hybridní styl práce. S využitím moderního hardware Windows 11 zajišťuje nejbezpečnější prostředí, jaké kdy Windows měl, a to s TPM a virtualizační podporou pro každého. Microsoft zároveň přidal vice než 1000 nových ovládacích prvků pro správu zařízení, aby tím usnadnil přechod od starších systémů správy, jako jsou group policy.

Je jasné, že na přechod bude potřeba čas. A vy si můžete vybrat tempo, kterým chcete upgrade provést. Cílem Microsoftu je, podpořit vás, aby upgrade proběhl bezproblémově a dle vašich strategických plánů. O investice vložené do Windows 10 ale nepřijdete. Windows 11 je postaven na stejném základu jako W10 a tím pádem je plně kompatibilní s využívaným softwarem a řešeními, která dnes používáte. Kromě toho jsou W11 a W10 navrženy tak, aby dokázaly fungovat společně, podporované společnou sadou funkcí zabezpečení a správy prostřednictvím Microsoft cloud.

Zde jsou čtyři klíčové věci, které můžete udělat, a připravit si tak hladkou cestu pro integraci Windows 11:

  • Začněte ještě dnes Připojte se k programu Windows Insider pro firmy a začněte revidovat svá zařízení, aplikace a procesy nasazení.
  • Posouďte připravenost. Ověřte si, zda váš hardware a software je připravený na tuto změnu. Engage App Assure vám pomůže vyřešit problémy s kompatibilitou aplikací.
  • Vytvořte si plán nasazení Windows 11. V případě potřeby jsme vám k dispozici, případně se můžete obrátit pro radu a podporu rovnou na Microsoft.
  • Využijte možnosti cloudové správy koncových bodů, které vám nabízíMicrosoft Endpoint Manager.

Detailnější informace můžete nalézt v dokumentaci k Windows 11

A teď trochu více do podrobna.

Začněte ještě dnes

Ano, můžete začít opravdu hned. První věc, kterou můžete udělat, je, otestovat si nové funkce ve Windows 11. Můžete si ovětit funkcionalitu vašich zařízení a aplikací, a to tou nejsnadnější cestou - připojením se do program Windows Insider pro firmy. Následně si můžete spustit Insider Preview Build na jednotlivých zařízeních či virtuálních strojích. Pak můžete sledovat zpětnou vazbu na odeslané problémy, se kterými se ve vašem prostředí setkáte.

První informace o systému Windows 11 jsou už nyní k dispozici na Windows Insider Program Dev Channel.

Posuďte připravenost

V rámci připravenosti vašich zařízení a compatibility můžeme sledovat dvě oblasti:

  • Kompatibilita aplikací

Jak již bylo výše zmíněno, aplikace, které fungují v systému Windows 10, fungují i v systému Windows 11. Je ovšem vhodné ověřit aplikace, které se ve vašem prostředí nacházejí. Zejména pak všechna řešení jiných společností (než Microsoft) nebo řešení pro správu koncových bodů, tak aby bylo zajištěno, že budou fungovat podle očekávání i ve Windows 11.

Windows 11 se drží slibu kompatibility aplikací. Pokud ovšem narazíte na problém s kompatibilitou aplikací Microsoft, aplikací nezávislých dodavatelů softwaru (ISV) nebo s vlastními podnikovými aplikacemi (LOB), může vám pomoci App Assure. Od roku 2018 App Assure vyhodnotil téměř 800 000 aplikací a je k dispozici bez dalších nákladů pro plány Microsoft 365 a Windows 10 s více než 150 licencemi.

Pro vydavatele softwaru, systémové integrátory a administrátory IT existuje Test Base pro Microsoft 365 (aktuálně v preview), který vám umožní ověřit vaše aplikace v různých verzích a prostředích Windows.

  • Připravenost a kompatibilita hardwaru

Začněte nejprve kontrolou systémových požadavků pro Windows 11. Organizace, které chtějí vyhodnotit, zda jsou jejich zařízení připravena, a to napříč svými prostředími, mohou očekávat, že tato funkce bude integrována do stávajících řešení Microsoftu, jako je Endpoint Analytics a Update Compliance.

Obecně se očekává, že většina příslušenství a ovladačů, které fungují v systému Windows 10, bude fungovat i v systému Windows 11. Konkrétní podrobnosti získáte u výrobce příslušenství.

Vytvořte si plán

Další velmi důležitou částí přípravy na uprage je vytvoření plánu. Až bude upgrade k dispozici, budete moci bezplatně upgradovat “způsobilá” zařízení na Windows 11. Pokud jste vyhodnotili, která z vašich současných zařízení splňují hardwarové požadavky pro Windows 11, můžete začít plánovat další oblasti upgradu. Konkrétně se jedná o:

  • Definujte první uživatele. Měli by to být takoví uživatelé, kteří představují průřez všemi vašimi uživateli. Uživatelé, kteří využívají různá zařízení, aplikaceLOB, apod. Je vhodné si take zvolit pilotní uživatele nového prostředí, kterým poskytnete inforamce s odkazy na příslušné webové stránky a videa, aby věděli, co mohou očekávat. Vytvořte jim souhrn důležitých tipů, které jim pomohou využít nové funkce. Ověřte si s nimi konkrétní scénáře a jasně načrtněte mechanismy, které mohou použít k poskytnutí zpětné vazby.

  • Vyhodnoťte svou infrastrukturu a nástroje. Před upgradem na Windows 11, posuďte vaše možnosti nasazení (tj. nástroje, jako je Configuration Manager, Microsoft Intune a podobné) a zároveň aktuální konfigurace (například základní úrovně zabezpečení, šablony pro správu a zásady, které ovlivňují aktualizace).

Je třeba aktualizovat samotné nástroje? Máte správná nastavení a zásady, které jsou definované pro zařízení po instalaci systému Windows 11? V části Příprava na Windows 11 najdete užitečné pokyny.

  • Dolaďte svou servisní strategii. Spolu s Windows 11 budete provozovat také Windows 10. K upgradu na Windows 11 můžet přistupovat pomocí stejných nástrojů a procesů, jaké dnes používáte ke správě aktualizací Windows 10. Je ale vhodné tyto nástroje a procesy přezkoumat a aktivně je optimalizovat nebo případně zjednodušit.

  • Připravte si technickou podporu. Aktualizujte skripty a příručky s obrázky tak, aby odrážely nové uživatelské rozhraní, zkušenosti s upgradem a počáteční zkušenosti s novými zařízeními.

  • Stanovte očekávání uživatelů k přijetí systému Windows 11 ve vaší organizaci. Sdělte jim, kdy nastanou pilotní fáze, a v dostatečném předstihu nabídněte materiály pro školení, abyste je připravili a nadchli pro budoucí změny.

Přijměte cloudovou správu

Využitím cloudových řešení - a zejména pak využitím Microsoft Endpoint Manager - zjednodušíte upgrade systému Windows 11 a usnadníte průběžnou aktualizaci zařízení.

  • Windows Autopilot vám umožní nasadit nová zařízení s Windows 11 ve stavu „připraveném pro podnikání“, který zahrnuje požadované aplikace, nastavení a zásady, nebo změnit edici systému Windows (například z Pro na Enterprise).
  • Microsoft Intune nabízí plnou kontrolu nad aplikacemi, nastaveními, funkcemi a zabezpečením pro Windows 11 i Windows 10. Můžete také použít zásady ochrany aplikací a vyžadovat pro konkrétní aplikace vícefaktorové ověřování (MFA).
  • Konfigurace v cloudu nabízí standardní a snadno spravovatelnou konfiguraci zařízení, která je optimalizována pro cloudové uživatele s vybranými aplikacemi, cloudovým úložištěm, Windows Autopilot a Fresh Start, aby se bezproblémová správa stala realitou. Zvažte cloudovou konfiguraci pro vhodná zařízení.
  • Analýza koncových bodů vám může pomoci identifikovat zásady nebo problémy s hardwarem, které vám mohou zpomalit vaše zařízení. Zároveň vám pomůže proaktivně vyřešit problém dříve, než koncoví uživatelé vygenerují požadavek na technickou podporu a před zavedením Windows 11.

Chcete-li spravovat jak a kdy vaše zařízení obdrží upgrade na Windows 11 a budoucí aktualizace, využijte Windows Update pro firmy. Další podrobnosti najdete v dokumentu Plán pro Windows 11.

Pro snížení spotřeby dat při stahování a distribuci Windows 11 a obecně aktualizací Windows, vyzkoušejte Delivery Optimization.

Pokud pro vaši organizaci dosud není vhodný pouze cloudový přístup, můžete stále modernizovat a zefektivnit základní části vaší strategie správy koncových bodů takto:

  • Vytvořte bránu cloudové správy (CMG) pro správu klientů nástroje Configuration Manager přes internet.
  • Připojte stávající Configuration Management ke cloudu pomocí připojení tenantu, abyste mohli spravovat všechna zařízení z centra pro správu Microsoft Endpoint Manager.
  • Pomocí společné správy můžete současně spravovat zařízení pomocí nástroje Configuration Manager i Microsoft Intune. To vám umožní využít výhod cloudových funkcí, jako je podmíněný přístup .

Další informace o výhodách těchto přístupů najdete v tématu Cloud Attach Your Future: The Big 3 .

Prozkoumejte Windows 11

Jak jsem již zmínil na začátku tohoto příspěvku, Windows 11 obsahuje nové funkce určené k podpoře hybridní práce a potřeb dnešních komerčních organizací. Nová funkce Snap umožňuje uživatelům snadno uspořádat své pracovní plochy a seskupovat okna - dlouho požadovaná sada funkcí pro každého z nás.

Zde je několik dalších odkazů, které vám pomohou dozvědět se více o vylepšeních, které Windows 11 nabídne, pokud jde o zabezpečení, správu a uživatelský komfort:

Jsme v tom společně

Svou firmu jste vybudovali na Windows. Nyní můžete budovat svou budoucnost s Windows 11. Klíč k úspěšnému přechodu zůstává stejný jako u jakékoli aktualizace operačního systému nebo aktualizace funkcí: přijímejte rozhodnutí na základě dat, využívejte nástroje a funkce ke zjednodušení úkolů nebo celých fází procesu a zajistěte, že koncoví uživatelé jsou v bezpečí a produktivní. Přijmout něco nového je vždy, v každé organizaci, velmi obtížné.

Společně však můžeme nastavit vše tak, aby přechod proběhl bez větších komplikací. A to bez ohledu na velikost, obor či umístění vaší organizace

Sdílej v médiích

priprava-pro-windows-11

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu