Nejzajímavější novinky v poslední verzi Microsoft Endpoint Manager

 
 Marek Honti
  MEM

V tomto článku najdete, dle mého názoru, nejzajímavější novinky v poslední verzi Microsoft Endpoint Manager, resp. v jeho on-prem části MECM/SCCM 2103.

Instalace Feature Update v Task sekvenci

Doteď jste si při upgradování buildu W10 pomocí SCCM mohli vybrat ze dvou možností:

  • Použít Upgrade Task Sekvenci (TS), což vyžadovalo vytvoření samostatného OS Upgrade package, který byl dost velký a hodně pracný.
  • Nebo použít W10 Servicing, což je doporučovaný, vcelku spolehlivý a do značné míry automatizovaný způsob, jak upgradovat build na Windows 10.

Nyní máte k dispozici třetí možnost, která kombinuje flexibilitu Task Sekvence a upgrade buildu W10 pomocí instalace aktualizace, jako v případě W10 Servicingu. V TS použijete nový krok Upgrade Operating system, kde pouze jednoduše zvolíte požadovanou aktualizaci. Zároveň můžete použít další custom TS kroky, které potřebujete, např. odebrání nekompatibilní aplikace, kontrolu připravenosti k upgradu apod.

img

Pokud máte dobré zkušenosti s použitím W10 Servicingu, pak není důvod používat nově nabízený způsob upgradu. Nicméně pokud ve vaší firmě instalujete uživatelům kupříkladu language packy, pak se vám instalace feature update v TS může hodit. Je jednodušší, je více user friendly a na rozdíl od W10 Servicingu nebudete muset po upgradu řešit problém s reinstalací language packů uživatelům.

Nová funkce SCCM reportů

Pokud používáte SCCM, nepochybně používáte i SCCM reporty. Pokud ne, začněte. Kromě vytvoření vlastních custom reportů lze použít i několik set built-in reportů, ve kterých, můžete sbírat všechny dostupné informace, které by vás mohly zajímat. Jediným problémem je se v množství reportů efektivně orientovat.

Nyní máte nově možnost si reporty přidat do “oblíbených” a až je budete příště potřebovat, budete je mít hned po ruce.

img

Vylepšení správy BitLocker

Že je MBAM integrovaný do SCCM už není žádná novinka. Ve verzi 2103 ale najdete další nové praktické funkce, jako například možnost konečně spravovat šifrování vyměnitelných zařízení přes Cloud Management Gateway, nebo očekávanou podporu Enhanced HTTP.

Správa instalovaných doplňků přímo z SCCM konzole

Nejeden SCCM administrátor používá v SCCM doplňky třetích stran. Sice je zákazníkům nedoporučuji používat, protože nezřídka způsobují problémy, kupříkladu při upgradu SCCM na novou verzi, na druhou stranu uznávám, že SCCM adminům usnadňují práci. Pokud takový addon chcete ve vašem prostředí používat, určitě ho neinstalujte přímo na site server, ale pouze na lokální instalace SCCM konzolí.

Každopádně od verze SCCM 2103 najdete správu těchto doplňků přímo v SCCM konzoli. Addony je možné updatovat a také spravovat – tedy povolit, zakázat atd. na všech SCCM konzolích ve vašem prostředí. Budete tak mít jistotu, že všichni uživatelé konzole budou používat stejný addon.

img

Zakázání nasazení aplikace

Pokud nasazujete ve vašem prostředí nějakou aplikaci, můžete se dostat do situace, kdy z nějakého důvodu budete potřebovat nasazení pozastavit, nebo zakázat. V takové situaci můžete nastavený deployment smazat, případně v deploymentu změnit schedulling.

V nové verzi SCCM lze nasazení jednoduše zakázat a pak podle potřeby povolit, aniž byste opět museli zdlouhavě proklikávat průvodce.

img

A na závěr ještě jedna užitečná funkce, která je zatím dostupná pouze v Technical Preview. Tou je možnost vzdálené správy přes Cloud Management Gateway, případně IBCM. Je patrné, že ačkoliv teď orientace Microsoftu směřuje stále více na Cloud, tak Microsoft nezapomíná ani na svůj letitý on-prem tool.

Sdílej v médiích

nejzajimavejsi-novinky-v-posledni-verzi-microsoft-endpoint-manager

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu