Licencování externích identit v Azure AD (MAU)

 
 Jan Žák

Prakticky každá organizace využívající služby Azure AD dříve nebo později začne pracovat s přístupy externích uživatelů ke svým datům a publikovaným aplikacím.

Typické scénáře využívání „guest“ účtů mohou zahrnovat například sdílení aplikací s obchodními partnery (B2B collaboration), využívání aplikací uživateli v multi-tenant prostředí anebo poskytnutí aplikací koncovým zákazníkům (Azure AD B2C). Externí uživatelé si tedy „přinesou vlastní identitu“ bez ohledu na to, zda je spravována v jiném Azure AD, nebo se jedná o účet sociální sítě jako jsou Facebook nebo Google.

Pro tyto externí účty je samozřejmě nutné aplikovat různé úrovně zabezpečení přístupu, jako jsou například MFA autentizace, pravidla podmíněného přístupu (Conditional Access) nebo Identity Protecton. Ty ale vyžadují licence Azure AD Premium P1/P2. Mnoho zákazníků stále počítá s pravidlem „1:5“, a přitom je již delší dobu k dispozici mnohem výhodnější způsob licencování.

Externí uživatelé standardně využívají licenci Azure AD Free, výše zmiňované bezpečnostní prvky pak vyžadovaly zakoupení licencí Azure AD Premium P1/P2 v poměru 1:5. Řekněme, že startup s 10 zaměstnanci poskytuje bezpečné přístupy pro 200 externích uživatelů, musí tedy zakoupit celkem 40 licencí Azure AD Premium.

Novější model umožní využívání P1/P2 funkcionalit pro externí uživatele zcela zdarma pro prvních 50 tisíc externích účtů, přičemž toto číslo se počítá v rámci kalendářního měsíce pro aktivně používané účty (MAU – Monthly Active Users). Tito uživatelé mohou využít stejnou Azure AD Premium licenci, jako je nejvyšší dostupná ve daném tenantu.

Nově vzniklé tenanty by měly mít MAU nastaveno automaticky, pro starší tenanty je potřeba provést připojení Azure AD tenantu k danému předplatnému.

Obsah obrázku snímek obrazovky  Popis byl vytvořen automaticky

Nezapomeňte si tedy zkontrolovat vaše aktuální nastavení - podrobný popis licenčního modelu včetně návodu, jak připojit předplatné pro aktivaci MAU, si můžete prostudovat na https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/external-identities/external-identities-pricing

Sdílej v médiích

licencovani-externich-identit-v-azure-ad-mau

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu