Jednodušší disaster recovery pro VMware a Azure Site Recovery

 
 Oldřich Šrubař

Na konci srpna Microsoft představil několik novinek, které jsou nyní v Public preview pro Azure Site Recovery a VMware. Nově představené funkce zjednodušují způsob, jakým jsou instance v on-premises chráněny proti nenadálému výpadku datacentra a přináší méně operativy, která byla zapotřebí k tomu, aby nasazené řešení zůstalo funkční i v rámci delšího časového horizontu bez větších zásahů a oprav.

Pro vyzkoušení novinek je zapotřebí vytvořit novou instanci Recovery Services vault a nasadit nový typ appliance.

Graphical user interface, text, application  Description automatically generated

High level architektura Azure Site Recovery s VMware a novou appliance.

Mezi zmíněné novinky patří:

  • Automatický upgrade ASR appliance a Mobility agentů – třikrát hurá. Jde o dlouho zmiňovanou a velice žádanou funkci, jejíž absence znepříjemňovala život nejednomu správci. Dříve totiž bylo nutné agenty upgradovat manuálně, což je samozřejmě zdlouhavý proces, který stojí čas a peníze. V konečném důsledku jde o vážnou věc. Pokud ASR pravidelně neaktualizujete, dříve či později se replikace prostě rozbije a nebude fungovat korektně. Nyní v preview jsou aktualizace automatizované. Jakmile je k dispozici nová verze ovladače pro appliance a mobility službu, je vše automaticky aktualizováno, samozřejmě mimo business hours. Navíc pro aktualizace není zapotřebí root/admin účet, kterýje však stále zapotřebí pro prvotní nastavení.

  • Jednodušší škálování – appliance dříve sloužila jako samostatná jednotka. Musela se správně zálohovat a muselo se zajistit, abychom o ni v žádném případě nepřišli. Díky tomu, že Microsoft změnil architekturu appliance a její komponenty převedl na mikro služby, které jsou hostované v Azure, tak umožnil využití několika appliance najednou. Pro scale-out nyní stačí nakonfigurovat další appliance a je hotovo.

  • Vysoká dostupnost – odolnost ASR appliance byla také velmi diskutovaným tématem a Microsoft volání o zlepšení vyslyšel. V rámci preview přichází možnost „switchnout“ appliance. Jde o to, že můžete nasadit více takových appliancí. Pokud vám jedna shoří, tak jednoduše v Azure portále převedete replikované instance pod další. Stejným způsobem můžete řešit i rozložení zátěže mezi více appliancí. Nemusíte tak procházet celé nastavení replikačního procesu znovu a není potřeba pečlivě a poctivě zálohovat tyto appliance, pokud je máte rozložené do více datanceter případně v rámci svého datacentra v jiných koutech 😊

Sdílej v médiích

jednodussi-disaster-recovery-pro-vmware-a-azure-site-recovery

Kontakt

Nenašli jste, co hledáte? Pošlete nám zprávu a zůstaneme s vámi ve spojení.

* Vyžadované pole. Osobní data použijeme pouze pro vypracování odpovědi na dotaz. Pravidla zpracování osobních údajů.

* Souhlas se zpracováním údajů

map us
map eu